top of page

Η αναιμία στους ηλικιωμένους

Η αναιμία στους ηλικιωμένους

Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας, αφού είναι συχνό εύρημα στην ευπαθή αυτή ομάδα του πληθυσμού.

Η συχνή εμφάνιση αναιμίας στους ηλικιωμένους οδήγησε στην υπόθεση ότι αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Ωστόσο, δε θα πρέπει να θεωρείται φυσικό επακόλουθο της μεγάλης ηλικίας, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με αναιμία έχουν ελαττωμένη φυσική ικανότητα και δύναμη. Η αναιμία φαίνεται να αυξάνει τη θνησιμότητα σε αυτή την κατηγορία των ασθενών, με άλλα συνοδά νοσήματα, όπως για παράδειγμα καρδιακή , νεφρική ανεπάρκεια κά.

Η διόρθωση της αναιμίας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ζωτικών οργάνων και, κατά συνέπεια, της ποιότητας της ζωής τους.

Αιτίες:

1) Αναιμία από απώλεια αίματος/έλλειψη διατροφικών παραγόντων (34%). Η σιδηροπενική αναιμία φαίνεται ότι είναι η πιο συχνή αναιμία στους ηλικιωμένους, λόγω της κακης και ελλειπους διατροφης, ανορεξίας, κακής στοματικής υγιεινής που δεν διευκολύνει την κατάποση, χρήσης φαρμάκων που προάγουν την απώλεια κα.

2) Aναιμία που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (32%). Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ασθενείς με χρόνιο φλεγμονώδεις νόσημα, ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ασθενείς που έχουν και τα δύο. Επίσης, περιλαμβάνονται και ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια.

3) «Aνεξήγητη» αναιμία (34%). Ασθενείς με αναιμία που δε βρίσκεται η αιτία. Μια σημαντική αιτία αναιμίας που αυξάνεται με την ηλικία αποτελούν τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MΔΣ).

Η άποψη "δε μπορεί γιατί είναι μεγάλος..." ίσως κρύβει πίσω της βαθύτερα αίτια!

Σε κάθε περίπτωση, η αναιμία είναι μια από τις αιτίες που χρήζει διερεύνησης στους ηλικιωμένους.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

204 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page