top of page

Καλοκαιρινή Διατροφή


Tους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, η διατροφή μας πρέπει να προσαρμόζεται αντίστοιχα και να αυξάνεται η πρόσληψη νερού, καθώς ιδρώνουμε πιο πολύ και έχουμε μεγάλες απώλειες. Εμεσα φαίνεται ότι είμαστε ενυδατωμένοι απο το χρώμα των ούρων.


Οσο πιο διάφανα είναι , τόσο πιο καλή ενυδάτωση έχουμε, όσο πιο σκουρόχρωμα τόσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε. Ιδιαιτερη προσοχή απαιτείται στους ασκούμενους, αθλητές και ηλικιωμένους που έχουν ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις κατά τους θερινούς μήνες. Χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό πριν αισθανθούμε δίψα. Το αίσθημα της δίψας αποτελεί πλέον ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ζάλη, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία. Αυξήστε την κατανάλωση νερού, ανθρακούχου νερού, τσαγιού, χυμών και ροφημάτων χαμηλών σε σάκχαρα σε τουλάχιστον 2,5-4 λίτρα /ημέρα.


Επόμενη σύσταση για τη διατροφή το καλοκαίρι, είναι η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι το καλοκαίρι έχουμε περισσότερα φρούτα εποχής και πολλά λαχανικά με περισσότερο νερό (όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, κεράσια, ντομάτα, αγγούρι, κλπ.).


Αποφύγετε τα πικάντικα και καυτερά πιάτα, τα τηγανητά και τα λιπαρά γεύματα καθώς κατά την πέψη & απορρόφησή τους, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και εντείνουν την αίσθηση ζέστης.


Προτιμήστε τα όσπρια.


Αντί γα σούπες να τα παρασκευάζετε σαν σαλάτες σε συνδυασμό με ρύζι ή κινόα ή καλαμπόκι για να προσλάβετε πρωτεΐνες ίσης βιολογικής αξίας με το κρέας και τα ψάρια.


Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφε, τα οποία εχουν διουρητική δράση. Προτιμούμε τα ψάρια και τα θαλασσινά ψητά ή βραστά, επειδή περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και ω-3 λιπαρά οξέα.


Περισσότερα λαδερά, με περιορισμό της ποσότητας λαδιου. Το λίπος και τα έλαια καθυστερούν την διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.


Επιβάλλεται η κατανάλωση 2-3 γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών που έχουν περισσότερη υγρασία και είναι κρύα.


Απαιτείται προσοχή στη χρήση του άλατος, καθώς εντείνει το αίσθημα δίψας και αυξάνει την εφίδρωση (προσοχή σε υπερτασικούς, η ζέστη κι επομένως η εφίδρωση κατεβάζουν την πίεση).


Με μέτρο η χρήση του επιβάλλεται γιατί βοηθά στην αποκατάσταση των αλάτων στο σώμα μας λόγω των απωλειών.


Συμβουλευτείτε το γιατρό σας!!!

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page