top of page

Σημεία και συμπτώματα προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι μια πολύ κοινή κατάσταση και τα περιστατικά του διαρκώς αυξάνονται λόγω της καθιστικής ζωής και των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών.

Έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της καρδιαγγειακής και νεφρικής νόσου. Τα συμπεράσματα της πολυετούς έρευνας έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες της υγείας να επικεντρωθούν στη θεραπεία του διαβήτη επιθετικά και συνολικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων καρδιακών παθήσεων σε διαβητικούς ενήλικες

Η υπερβολική δίψα και η συχνοουρία είναι γνωστά συμπτώματα του διαβήτη και του προδιαβήτη. Υπάρχουν όμως και άλλα σημάδια που πρέπει να σας κινητοποιήσουν:

1. Γυαλιστερές φολίδες στο δέρμα

Στο στάδιο του προδιαβήτη, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε στο δέρμα σας κόκκινες, καφέ ή κιτρινωπές φολίδες. Πρόκειται για τη διαβητική λιποειδική νεκροβίωση (το 11 – 65% των ασθενών με αυτο το σύμπτωμα ,έχει ήδη διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη)

2.Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από το ουρικό οξύ που συσσωρεύεται στο σώμα μας και σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά, Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη

3.Διαβητικό σκληροίδημα

Το διαβητικό σκληροίδημα (scleredema diabeticorum) επηρεάζει περίπου το 30% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και κυρίως άνδρες παχύσαρκους ασθενείς. Συνήθως το σκληροίδημα εμφανίζεται στο επάνω μέρος της πλάτης, στον αυχένα, στους ώμους και κάποιες φορές στο θώρακα.

4.Απώλεια μαλλιών

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Μια απο αυτές είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι χαρακτηριστική στον προδιαβήτη και στον διαβήτη τύπου 2.

5.Εξάντληση

Η μόνιμη κούραση και η εξάντληση χωρίς λόγο είναι συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη.

ΠΡΟΛΗΨΗ- ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

Παρεμβαίνουμε με τους κατάλληλους τρόπους στην καθημερινότητά μας για να απομακρύνουμε τον κίνδυνο του διαβήτη.

Η κατάλληλη διατροφή και η τακτική άσκηση , μαζί με συμβουλευτική απο το γιατρό μας, αποτελούν τα κλειδιά για τη διαχείριση του προδιαβήτη.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με προδιαβήτη που έχασαν μόλις το 10% του σωματικού τους βάρους μέσα σε έξι μήνες από τη διάγνωση, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 85%.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page