Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει πως η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την εμφάνιση διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών έχουν εντοπίσει μια γενετική σχέση μεταξύ πολλών γαστρεντερικών διαταραχών και της νόσου του Alzheimer.
Τι είναι η νόσος Alzheimer; Η νόσος Alzheimer είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από νευροεκφυλισμό και προοδευτική γνωστική εξασθένηση. Η νόσος προκύπτει ως αποτέλεσμα της εναπόθεσης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και τον επακόλουθο σχηματισμό πλακών, που οδηγούν σε φλεγμονή και καταστροφή κυτταρων του κεντρικού νευρικού συστηματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λαθους, στην μεταφορά μηνυμάτων στον εγκέφαλο.
Πώς συνδέονται οι γαστρεντερικές διαταραχές με την παθογένεση της νόσου Alzheimer; Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης της Κω υποστήριζε πως όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Στις μέρες μας, ύστερα από πολλές μελέτες φαίνεται πως αυτό μπορεί να ισχύει στην περίπτωση αρκετών ασθενειών.
Μικροβίωμα του εντέρου Το έντερο φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, γνωστά συνολικά ως μικροβίωμα του εντέρου.
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, όπως η αντίσταση στις λοιμώξεις, ο μεταβολισμός, η φλεγμονή, η πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών, κλπ. Μελέτες των τελευταίων ετών μάλιστα, έχουν δείξει πως το μικροβίωμα επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος και επομένως την υγεία, όπως η διατροφή και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Οι αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος προκαλούν αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού και ανοσολογική ενεργοποίηση, η οποία οδηγεί σε συστηματική φλεγμονή.
Άξονας εντέρου-εγκεφάλου Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου» (GBA). Ο άξονας αυτός είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία των συναισθηματικών και γνωστικών κέντρων του εγκεφάλου με το πεπτικό σύστημα.
Σύμφωνα με μελέτες, η επικοινωνία αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, η οποία σε περίπτωση που διαταραχθεί οδηγεί σε συστηματική φλεγμονή και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Alzheimer.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα αφορά τη σχέση μεταξύ της αυξημένης χοληστερόλης, των γαστρεντερικών διαταραχών. Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης έχουν συνδεθεί τόσο με τις διαταραχές του εντέρου όσο και με τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και τη γνωστική εξασθένηση.
Εδω μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28372330/
Καλη φυσική κατάσταση- άσκηση Σωστή διατροφή Πρόληψη υγείας Ενημέρωση από τον γιατρό μας
Comments