Τηλ.Επικοινωνίας: 2110 123610

Κιν.693 2729770, 697 8519966 (What's Up)

Υπέρταση

Στα πλαίσια του 5ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου  των ημερών υπέρτασης, που έγινε στα Χανιά απο 2-5/6/17,συζητήθηκαν  θέματα υπέρτασης εφ’ όλης της  ύλης .

Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα παχυσαρκίας και διατροφής καθώς και στη χρήση του αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή. Το αλάτι ήταν τόσο ακριβό και δυσεύρετο….. Παραθέτω την ετυμολογία της λέξης

 «Το άλας» (γενική του άλατος) μεταφέρθηκε στην αγγλική γλώσσα από τη λατινική του παραφθορά ως salt. Ο μισθός των λεγεωναρίων, στρατιωτών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γινόταν κάποια εποχή σε πολύτιμο μαγειρικό αλάτι. Ο μισθός αυτός ονομάστηκε salarious (s-al-arius), λέξη από την οποία προέκυψε στην αγγλική γλώσσα το salary που σημαίνει μισθός και το ρήμα sale (πώληση).

Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος και ο βασικότερος ίσως παράγοντας πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου.

Mια   δίαιτα   με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι   για αρκετά χρόνια, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.επεισοδίου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας.  Iδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δωθεί   στο «κρυμμένο» αλάτι των τροφών, αυτό   δηλαδή   που εμπεριέχεται στα τυποποιημένα τρόφιμα που αγοράζουμε

Η παχυσαρκία,  είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους στον τομέα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία καλή λύση είναι να απαλλαγούμε  από τα περιττά κιλά και να τροφοδοτήσουμε  τον οργανισμό μας με φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και πρωτεΐνες, όπως ψάρια και κρέας. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε μόνοι μας μια κουβέντα με το γιατρό μας, θα βοηθήσει. Η ανάλυση σύστασης σώματος και η εξατομικευμένη διατροφή που σχεδιάζεται και οργανώνεται στο ιατρείο, είναι χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις!

Η έλλειψη δραστηριότητας-άσκησης , δε συμβάλλει μόνο στην αύξηση της περιμέτρου της μέσης μας (παράγοντας που επιβαρύνει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων) αλλά θέτει σε μεγάλο βαθμό τα θεμέλια για αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η απάντηση; Γυμναστική σε τακτική βάση και μάλιστα αερόβια.

Επίσης σχολιάστηκαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η καθημερινοί ρυθμοί άγχους στη ζωή μας, καθώς και νεότερα δεδομένα στην θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η σωστή πρόληψη, η άσκηση, η προσεγμένη και επιλεγμένη διατροφή και η καλή συνεργασία με το γιατρό μας σε θέματα ενημέρωσης και θεραπευτικής αγωγής όπου απαιτείται,είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση σε ένα θέμα με τόσο αυξημένη βαρύτητα. Την υπέρταση!

 

 

 Μετάβαση στο περιεχόμενο